Ρουλα Ιωαννιδου-Σταυρου

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Ρούλα Ιωαννίδου-Σταύρου

Δεκανέας Ιωάννης Σ. Ιωαννίδης-Ένας Κύπριος του Αμερικανικού Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ο δικός μας Γιάννης

Έκδοση 2018

Πρόκειται για δίγλωσση μονογραφία (Ελληνικά - Αγγλικά) με θεματική τη συμμετοχή του Κύπριου Ιωάννη Σ. Ιωαννίδη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Αμερικανικό Στρατό και αποτελεί προϊόν μακράς, επίπονης και ενδελεχούς έρευνας της συγγραφέως. Τις μεταφράσεις έκαναν η Irena Joannides (από Ελληνικά σε Αγγλικά) και η συγγραφέας (από Αγγλικά σε Ελληνικά).

Η μονογραφία είναι ένα Λεύκωμα πλούσιο σε ντοκουμέντα, φωτογραφίες και χάρτες, καθώς επίσης και σύντομες αναφορές στις πιο αιματηρές και μεγαλύτερες σε διάρκεια μάχες του πολέμου που συντάραξε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Κύπριος Ιωάννης Σ. Ιωαννίδης έλαβε μέρος σ’ αυτές καθώς και σε πολλές άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού. Για τις επιδόσεις του τιμήθηκε με μετάλλια από τον Αμερικανικό στρατό, φωτογραφίες των οποίων περιέχονται στο βιβλίο και συνοδεύονται με πληροφορίες για τη σημασία του καθενός εξ αυτών. Άλλα σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν τα «Ερανίσματα από τις αφηγήσεις του Δεκανέα Ιωαννίδη» και οι «Μαρτυρίες» ανθρώπων που τον γνώρισαν όταν ευρισκόταν εν ζωή. Οι μαρτυρίες αναδεικνύουν την προσωπικότητα, το ήθος και τις πολλές αρετές του. Σημαντική είναι η μαρτυρία του Λοχαγού του Howard O. Biggers όπου, σε επιστολή προς τον πατέρα του Ιωάννη, Συμεών Ιωαννίδη, γράφει «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου που είχα τον John υπό τας διαταγάς μου». Στη συνέχεια εξαίρει τη «νομιμοφροσύνη του, την αφοσίωσή του στο καθήκον και το θάρρος του στην αντιμετώπιση του εχθρού».

Το Β΄ μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό με στιγμιότυπα από τη ζωή του α΄) στον Αμερικανικό στρατό και β΄) στην Κύπρο, μετά την επιστροφή του από την Αμερική όπου έζησε 18 χρόνια. Η γ΄ κατηγορία φωτογραφιών φέρει τον τίτλο «Από όσα δεν πρόλαβε να δει» και περιέχει φωτογραφίες των παιδιών και των εγγονιών του που λήφθηκαν μετά τον θάνατό του (1992).

Η συγγραφέας του βιβλίου εκφράζει την ελπίδα πως το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα με θέμα τη συμμετοχή των Κυπρίων του Αμερικανικού Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. «Ήταν λίγοι», προσθέτει, «γι’ αυτό και παρέμειναν άγνωστοι, αφού δεν τους τίμησε ποτέ η Πολιτεία. Καμία Κυπριακή Κυβέρνηση και κανείς Κύπριος Πρόεδρος δεν τους απότισε φόρον τιμής, έστω και μεταθανατίως».

Αγορά βιβλίου (€10)